Nemzetközi hitel-megállapodást írt alá az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a Kínai Fejlesztési Bank (CDB) Pekingben.

A 79 millió euró összegű kölcsönszerződés lehetőséget biztosít az MFB részére a Borsodchem Zrt. magyarországi környezetvédelmi célú beruházásának refinanszírozására. A mostani megállapodás a jövőben várhatóan mintaként szolgálhat további magyarországi, kínai érdekeltségű projektek finanszírozásához is.

Orbán Viktor magyar és Ven Csia-pao kínai miniszterelnök még 2011 júniusában állapodott meg arról, hogy Kína 1 milliárd euró összegű finanszírozást biztosít Magyarország számára a két ország gazdasági együttműködésének fejlesztésére. A rendelkezésre álló hitelkeret elsősorban kínai érdekeltségű magyarországi beruházások finanszírozását szolgálja. A tervezett tranzakciók lebonyolítására kínai részről a CDB, magyar részről pedig az MFB Zrt. kapott megbízást a kormányoktól.

A mostani hitelszerződés hátterében az áll, hogy az MFB 79 millió euró összegű fejlesztési hitelt kíván nyújtani a kínai Wanhua csoport tulajdonában álló Borsodchem Zrt. magyarországi környezetvédelmi célú beruházásához, amelyhez a CDB azonos összegben és futamidővel biztosít refinanszírozást.

Az aktuális együttműködés jelentőségét az adja, hogy a CDB részéről ez az első olyan nemzetközi hitel-megállapodás, amelyet egy EU tagországban működő partnerrel írtak alá. A hitelszerződés lehetővé teszi, hogy az aláíró felek a jövőben további magyarországi, kínai érdekeltségű projekteket finanszírozzanak ennek mintájára. A megállapodást 2017. május 13-án Pekingben a „One Belt, One Road (OBOR)” csúcstalálkozó alkalmából, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelenlétében írta alá Bernáth Tamás az MFB elnök-vezérigazgatója és Wu Lizhi, a CDB vezérigazgatója.

A CDB az MFB mellett a közép-kelet-európai térség más fejlesztési bankjaival is együttműködésre törekszik. Várhatóan 2017 végén, Budapesten írják majd alá a Kínai és Közép-Kelet Európai Bankszövetségi Együttműködési Megállapodást, amely a közép-kelet-európai régió 16 fejlesztési bankját tömöríti. A magyar fél szándéka szerint az MFB látja majd el a Szövetség kapcsán létrehozandó közép-kelet-európai titkárság feladatait.