Minél kisebb településen élnek a háztartások, annál nagyobb a lakások mérete, és annál kevesebbet érnek – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal elemzésében.

2014 októberében a háztartások lakóhelyéül szolgáló ingatlanok átlagos mérete 78,3 négyzetméter volt; ezen ingatlanok átlagos értéke 11,3 millió forintot tett ki – olvasható a statisztikai hivatal „Miből élünk? – A háztartások pénzügyei” című friss kiadványában.

A lakások értéke az ország különböző régióiban jelentősen eltért. Kiemelkedett Közép-Magyarország régió, ahol az ingatlanok átlagos értéke 17,5 millió forintot tett ki, ezen belül Budapesten átlagosan 18,2 millió forintra becsülték a háztartások a lakóingatlanukat. A lakások átlagos értéke Nyugat-Dunántúlon haladta meg a 10 millió forintot (12,4 millió forint), valamint Közép-Dunántúlon is kevéssel 10 millió forint feletti értéket becsültek a háztartások (10,8 millió forint). A legkevesebbet Észak-Alföldön értek az ingatlanok, átlagosan 7,8 millió forintot.

A háztartások a községekben éltek a legnagyobb méretű lakásokban, viszont ezeken a településeken ért a legkevesebbet az ingatlan: az átlagos négyzetméterár csupán kétharmada volt a nagyvárosokban tapasztalható árnak. Jellemzően minél kisebb településen élnek a háztartások, annál nagyobb a lakások mérete, és annál kevesebbet érnek. A legkisebb átlagos méretű, ugyanakkor a legdrágább négyzetméterárú lakásokban Budapesten éltek a háztartások, ahol az átlagos ár közel kétszerese volt az országos átlagnak.