Akár 38 milliárd fontnyi bevételkieséssel kell számolnia Nagy-Britannia pénzügyi szektorának a szakértők szerint, ha csak korlátozott hozzáférést kap a közös uniós piachoz.

Az Oliver Wyman tanácsadó cég legfrissebb elemzése szerint 75 ezer munkahely megszűnésével lehet egyenlő, ha a brit pénzügyi szolgáltatók a Brexit következtében csak korlátozott mértékben férhetnek majd hozzá az EU tagállamok piacaihoz – olvasható a Mabisz honlapján.

Csak az államnak ez 10 milliárd fontos adóbevétel kiesést jelenthet az első igazán átfogó vizsgálat szerint. Nagy-Britannia elemi érdeke a minél jobb pozíció elérése a tárgyalásokon, annak biztosítása, hogy London a kilépés után is meg tudjon maradni Európa pénzügyi központjának.

A pénzügyi szektor dominálja Nagy Britannia jelenlegi exporttevékenységét, közel 1,1 milló főt foglalkoztatva évente mintegy 190-205 milliárd font bevételt termel, a piaci szereplők együttesen 60-67 milliárd fontot adóznak.

A tanulmány két lehetséges forgatókönyv hatásait elemzi részletesen. A legrosszabb esetben, azaz a közös piachoz való hozzáférés teljes visszavonása következtében a bevételek 32-38 milliárd fonttal eshetnek vissza, és mintegy 65-75 ezer munkahely megszűnését eredményezi.

A jelenlegihez hasonló feltételek érvényben maradása sem lenne fájdalommentes: 4 ezer állás szűnne meg.