2018. februárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – tájékoztatott a KSH.

A statisztikai hivatal második becslése szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,8 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2018. februárban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 6,6 százalékkal nőtt.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,6 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,4, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,7 százalékkal nőtt.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 9,2 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (19 százalék), a bútor-, műszakicikk- (12 százalék), könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (7,4 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben (7,0 százalék). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a textil-, ruházati és lábbeli- (–0,6 százalék), valamint a használtcikk-üzletekben (–6,3 százalék).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 18 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 9,8 százalékkal nőtt.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 15 százalékkal bővültek.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 749 milliárd forint volt februárban.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott. (KSH)