Szlovákiában július végével 66 ezerre rúgott azoknak a munkanélkülieknek a száma, akiknek több mint négy éve nem sikerült munkát találniuk.

A munkanélküliek teljes létszámát tekintve a több mint négy éve munka nélkül lévők számaránya eléri a 22 százalékot. A több mint egy év nyilvántartásban lévő munkanélküliek száma az elmúlt év júliusához képest 39,4 ezerrel csökkent, jelenlegi létszámuk 147,8 ezer – derül ki a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) adataiból.

A legtöbb tartósan munka nélkül lévő Eperjes megyében található. Számuk július végével elérte a 18,5 ezret, mely leginkább az Eperjesi, Késmárki és Varannói (Vranov) járásoknak köszönhető, ahol a négy évtől régebben nyilvántartásban lévő munkanélküliek járásonkénti számaránya meghaladja a 2,5 ezret – írja a hirek.sk.

Kassa megyében a több mint négy éve nyilvántartott munkanélküliek száma 16,1 ezer volt. A helyzet a Tőketerebesi, Kassa-vidék és Rozsnyói járásokban a legrosszabb. A Tőketerebesi járásban a több mint négy éve munka nélkül lévők száma elérte a 3,8 ezret, a Kassa-vidék és Rozsnyói járásokban pedig a 2,6 ezret.

A tartós munkanélküliség szempontjából harmadik legrosszabb megyének Besztercebánya megye tekinthető, 15,1 ezer fővel. A megye járásai közül e tekintetben a Rimaszombati járás emelkedik ki, ahol a több, mint négy éve munkát keresők létszáma elérte az 5,2 ezret. Némileg jobb a helyzet Nyitra megyében, ahol a négy évtől régebben nyilvántartott munkanélküliek száma július végével 5,9 ezer volt. Zsolna megyében ugyanezen kategóriában 4,3 ezer, Trencsén megyében 3,2 ezer, Nagyszombat megyében pedig 1,7 ezer munkanélkülit tartottak nyilván.

A helyzet Pozsony megyében a legkedvezőbb, ahol a négy évtől régebben nyilvántartott munkanélküliek száma a statisztika szerint csupán 1,3 ezer.

A munkanélküliség mértéke július végével 9,44 százalék volt, 2009 óta a legalacsonyabb.