A szlovák munkaügyi minisztérium tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a nyugdíjkorhatár 76 nappal történő emelésére irányuló intézkedés-tervezetét. A korhatár így jövőre már 62 év 76 nap lesz Szlovákiában.

„A nyugdíjrendszer hosszú távú pénzügyi fenntarthatóságával összhangban a nők és a  férfiak jelenlegi, teljes években kifejezett nyugdíjkorhatára 2017. január 1-től a várható átlagos élettartam függvényében módosul” – tájékoztatott a munkaügyi és szociális minisztérium.  

A nyugdíjbavonulás időpontja ezentúl előre meghatározott nappal folyamatosan emelkedni fog, melyet – a Statisztikai Hivatal (ŠÚ) adatai alapján – a nők és férfiak átlagéletkora alakulásának megfelelően évente fognak meghatározni. Az 1954. december 31. után születettek nyugdíjkorhatára tehát folyamatosan hosszabbodni fog – írja a hirek.sk.

A Szociális Biztosító már áprilisban felhívta a figyelmet arra, hogy a szociális biztosításról szóló törvény bizonyos kivételekről is rendelkezik. A nyugdíjkorhatár meghosszabbítása nem vonatkozik az 1954. december 31. előtt született személyekre, illetve az 1961. december 31. előtt született nőkre, akikre a gyermekek számától függően a csökkentett nyugdíjkorhatárt érintő rendelkezések továbbra is vonatkoznak.

A nyugdíjkorhatár azok esetében sem növekszik, akik az I. foglalkoztatottsági kategóriában vannak, vagy rájuk az I. és II. kategóriás köztisztviselők (állami alkalmazottak) besorolása vonatkozik, esetükben a csökkentett korhatár továbbra is érvényben marad. Az I. foglalkoztatottsági kategóriába tartoznak többek közt a bányászok, illetőleg az atomenergetika és a nyersanyag-kitermelés területén dolgozó alkalmazottak. Az állami alkalmazottak I. és II. kategóriás besorolása a rendőrökre és katonákra vonatkozik.

A nyugdíjkorhatár 76 nappal való meghosszabbítása pozitív hatással lesz a Szociális Biztosító költségvetésére. A munkaügyi és szociális minisztérium számításai szerint a rendelkezésnek köszönhetően jövőre 29,3 millió euróval csökkennek a nyugdíjkiadások, az azt követő évben 29,6 millió euróval, 2018-ban pedig 29,8 millió euróval.

A nyugdíjkorhatár 2017-től kezdődő, az életkor függvényében való meghosszabbítását Robert Fico előző kormánya vezette be 2012-ben.