A minimálbér gyors emelése is szerepel a szlovák kormány következő szociális csomagban – mondta Robert Fico szlovák kormányfő.

Az állami- és közigazgatási alkalmazottak bérének 2019-2020-ban való növelése, a nyugdíjasok támogatása, a pelenkák, gyermektápszer és bébiételek áfa-csökkentése szintén szerepel a kormányprogramban – jelentette be Robert Fico a TA3 Politikában című vitaműsorában.

Jelenleg nagyjából 60-70 ezer személynek van minimális fizetése. „Mindent meg kellene tennünk azért, hogy keresetük fokozatosan elérje a szlovákiai átlagkereset 60 százalékát. Célunk tehát, hogy néhány év távlatában elérjük a 600 eurós összeget” – jelezte Fico.

„Változtassuk luxusintézményekké a gimnáziumokat, hogy csak a kiváló tanulmányi eredményekkel rendelkező diákok látogathassák. Másrészt viszont vonzóbbá kell tennie a szakközépiskolákat” – jelentette ki és egyúttal figyelmeztetett, a szakközépiskolákból kikerült diákok 63 százaléka olyan képesítéssel rendelkezik, amilyenre ennek az államnak nincs szüksége – írja a hirek.sk.

A kormányfő azt is elárulta, hogy évente támogatják az „Év kőművese” versenyt.