Idén fél év alatt 521 ezer alkalmazottat vettek föl a vállalkozások időszakos munkára. Az érték harmincezerrel haladja meg a tavalyi, és nyolcvanezerrel a 2014-es félévi adatot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kimutatása szerint az év első felében 521 ezer alkalommal jelentették be a hazai munkaadók, hogy időszakos munkára alkalmaztak személyeket.

– A munkaadók telefonon és az interneten is bejelenthetik a néhány napos munkára jelentkező személyeket. A módszer egyszerű, miközben a közteher sem magas – közölte a Magyar Idők kérdésére a NAV szóvivője. Kis Péter András a részletekről azt mondta: a mezőgazdaságban és a turizmusban dolgozó időszaki alkalmazottak után naponta ötszáz, az egyéb alkalmi tevékenységet végzőknél naponta ezer, a filmes statiszták esetében pedig napi háromezer forint adót kell befizetni.

A terhet a munkáltató rója le, az állam összesen 6,6 milliárd forintnyi alatt befolyt összeg félmilliárddal magasabb annál, amit például 2011 egészében fizettek be a munkaadók alkalmi munkásaik után.

A legtöbb segéderő iránt a kereskedelemben mutatkozott igény, de sok alkalmi munkás talált magának pár napos elfoglaltságot az építőiparban és a vendéglátásban is. A mezőgazdaságban szintén gyakran vettek fel az elmúlt fél évben dolgozókat hosszabb-rövidebb időre. S nemcsak a földeken, a veteményesekben, az ültetvényeken akadt elvégzendő feladat, hanem például a haltelepeken vagy az erdészetekben is.