Szigorodik az idei évtől a bejelentés nélküli foglalkoztatás szankcionálása, így már az első ízben észlelt munkaügyi jogsértés esetén is bírságot kaphatnak a kis- és középvállalkozások is. Az építőipar a munkaügyi ellenőrzések alapján az egyik „legfertőzöttebb” ágazat.

Az építőiparban ellenőrzött munkavállalók közül tízből négyen feketén voltak foglalkoztatva, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatás-felügyeleti főosztályának jelentése szerint 2017 első három negyedévében az összes ágazatot tekintve a feketézők 36 százaléka építőipari vállalkozásoknál dolgozott – írja a Magyar Idők.

A szabálytalanságok miatt az ágazatban kilenc hónap alatt 407 esetben szabtak ki bírságot, a vállalkozásoknak összesen csaknem 56 millió forintot kellett megfizetniük.

Változás várható az idei évtől, mert szigorodik a bejelentés nélküli foglalkoztatás szankcionálása. A munkaügyi bírság a kis- és középvállalkozások esetében is már az első ízben észlelt jogsértéskor alkalmazható lesz – tájékoztatta a lapot a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A munkaügyi hatóság az ellenőrzéseket elsősorban azokra az ágazatokra, munkáltatói csoportokra összpontosítja, ahol a tapasztalatok szerint a legjellemzőbbek a jogsértések.