2016. február 15-ig lehet pályázni a kilencedik Európai Ifjúsági Károly-díjra, amelyet minden évben olyan fiataloknak ítélnek oda, akik tevékenységükkel az európai gondolatot népszerűsítik. A győztes projekt jutalma 5000 euró, a második helyezetté 3000, a harmadiké 2000 euró.

A 2008 óta létező díjat az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány minden évben közösen ítéli oda. A díjat 16 és 30 év közötti fiatalok olyan projektjei kaphatják, amelyek elősegítik a kölcsönös megértést, a közös európai azonosságtudat kialakulását és gyakorlati példát mutatnak európaiak közösségként való együttélésére.

Első körben a 28 uniós országból választanak egy-egy nemzeti győztest, akik közül később az európai győztesek is kikerülnek.

A díjazás

A legjobb projekt díja 5000 euró, a második helyezetté 3000 euró, a harmadik helyezetté pedig 2000 euró. A díjjal együtt a győzteseket meghívják Brüsszelbe, vagy Strasbourgba az Európai Parlamentbe is.

A nemzeti győztes projektek képviselőit meghívják a 2016. májusi aacheni díjátadóra egy négynapos utazás keretében.

A 2015-ös nyertesek

Az idén díjazott három projekt képviselői (a fotón) október 14–15-én az Európai Parlament vendégei voltak Brüsszelben, ahol EP-képviselőkkel találkoztak.

A győztes, a luxembourgi egyetem európai történelemmel foglalkozó hallgatóinak @RealTime WW1 projektje 2014-ben indult. A @RealTimeWW1 Twitter-fiókon az első világháború korát és mindennapjait idézik fel rövid szöveges üzeneteikkel és képekkel.

A második a Fronterras – „Európai határok” elnevezésű, francia fiatalok által létrehozott honlap lett, amelyen az Európa határain élők történeteit gyűjtik össze.

Idén három harmadik helyezett lett. Az ausztriai szociális focitorna az ifjúsági és jótékonysági szervezeteknek szóló nemzetközi labdarúgó-torna, amelyet a ClickIn ifjúsági központ szervez. A ciprusi ifjúsági csereprogram a fiatalok közti párbeszédet hivatott előmozdítani a munkanélküliségről, bevándorlásról, vállalkozásról és a formális kereteken kívüli tanulás lehetőségeiről. A spanyol Infoactualidad a informatikai tanszékek online újságja, amely 140 újságíró szakos hallgatót foglalkoztat riporterként.

A magyarországi nemzeti győztes a Mathias Corvinus Collegium „Summer Academy” című projektje, egy nemzetközi kutatói és szakmai kapcsolatfejlesztő fórum volt.