Az Európai Bizottság és az Európai Befektetési Alap 500 millió eurót tesz elérhetővé szociális és mikrovállalkozások számára.

Az európai mikrovállalkozások és szociális (köztük a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását célzó, orvosi tanácsadást, egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó) vállalkozások számára hamarosan 500 millió eurónyi finanszírozás nyílik meg annak az egyezménynek az alapján, amelyet szerdán írt alá az Európai Bizottság és az Európai Befektetési Alap – áll az Európai Bizottság közleményében. A támogatást az Európai Unió társadalmi változás és innováció programjában (European Programme for Employment and Social Innovation, EaSI) vehetik majd igénybe azok, akik fejleszteni kívánják vállalkozásukat. A program 2014 és 2020 között 96 millió eurós garanciát nyújt, amely a várakozások szerint több mint 500 millió eurónyi hitel folyósítását teszi lehetővé.

Marianne Thyssen társadalmi ügyekért és munkaerő-mobilitásért felelős biztos szerint a finanszírozás révén több tízezer állás jöhet létre. Az Európai Befektetési Alap részéről Marjut Santoni vezérigazgató-helyettes pedig emlékeztetett: a program előzménye az unió Progress „mikrofinanszírozási kezdeményezése” (Microfinance Initiative), amely több mint 30 000 hátrányos helyzetű vállalkozót segített hitelhez jutni, és hozzájárult több mint 47 ezer létrejöttéhez, illetve megtartásához.

Az Európai Befektetési Alap nem nyújt közvetlen finanszírozást, hanem helyi pénzügyi közvetítőket von be. A programban az EU-tagállamokon túl az Európai Gazdasági Térség nem EU-tagállamai (Norvégia, Liechtenstein, Izland), valamint a tagjelölt (Albánia, Macedónia, Szerbia, Törökország), illetve a potenciális tagjelölt (Bosznia-Hercegovina, Koszovó) országok vehetnek részt.

Az EaSI program keretei között az Európai Bizottság 2014 és 2020 között 193 millió euró értékben nyújt finanszírozást, a részt vevő vállalkozások maximum 25 ezer eurónyi hitelt vehetnek fel.