Mintegy 500 milliárd forint összértékű közbeszerzési eljárás kiírását tervezi 2016-ban a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. az uniós finanszírozású projektekhez kapcsolódva. Az év hátralévő hónapjaiban több nagy állami beruházás indulhat meg.

A kedvezőbb befektetői környezet, a magánmegrendelések számának előrejelzett növekedése és a folyamatosan megjelenő közmegrendelések pozitívan fognak hatni az építőipari ciklikusság kiegyenlítésére – közölte a Magyar Időkkel a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A hullámzás csillapítására nagy szükség lenne, hiszen az építőipar első negyedéves adatai szerint mintegy harmadával csökkent az ágazat termelése, amit Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztési és -szabályozási államtitkára korábban egy szakmai rendezvényen megengedhetetlennek nevezett.

– Az ingatlanfejlesztőkkel történt egyeztetések során is bebizonyosodott, hogy miután az ország visszanyeri a befektetésre ajánlott minősítést, az építőipari magánbefektetők építési kedve is fokozódik. A családi otthonteremtési kedvezmény és az ötszázalékosra csökkentett forgalmi adó hatása már most is érzékelhető: évente 4-5 ezerrel több lakásépítés várható – közölte a tárca.

Az új ciklus építőipari támogatásai­nak uniós kerete a különböző operatív programokból összesen 3474 milliárd forintot tesz ki, amelynek részét képezik a vissza nem térítendő támogatások és a visszatérítendő források egyaránt. A pályázati kiírások folyamatosan jelennek meg, és a kormány célja az, hogy a lehető leghamarabb kihelyezzék a pályázati pénzeket.