Jelenleg már a hazai vállalkozói szféra körülbelül egynegyede a kata, a kisadózó vállalkozások tételes adója szerint teljesíti közteherviselési kötelezettségeit.

Nem akarnak különösebben magas adót fizetni és nehézkes adminisztrációs feladatokkal bajlódni a hazai kisebb vállalkozások. Az utóbbi hónapokban valósággal megrohanták az adóhivatalt a gazdaság kisebb szereplői, hogy csatlakozhassanak a kisadózó vállalkozások tételes adójához, a katához.

A Magyar Idők a nemzetgazdasági tárcától megtudta: július végén több mint 220 ezer adóalany követte az egyszerűnek mondható adószabályozást. Ehhez képest a múlt év végén a katatábor 175 ezer vállalkozást tömörített, vagyis hét hónap leforgása alatt majdnem ötvenezren csatlakoztak ehhez a közteherviselési formához.

A katát folyamatosan fedezte fel magának az utóbbi időszakban a honi vállalkozói szféra. Ezt mutatja legalábbis, hogy 2013 végén még mindössze 75 ezren teljesítették ilyen módon adóügyi kötelezettségeiket.

Megugrott az érdeklődés a másik lehetőség, a kisvállalati adó, a kiva iránt is. Manapság több mint 14 ezer vállalkozás használja ezt az adómódszert, míg tavaly év végén nagyjából hétezer gazdasági szereplő kivázott.