Az európai vámunió július 1-jén ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját.

A háború után kötött, az európai integrációt előkészítő, mérföldkőnek számító megállapodások eredményeként létrejött vámunió 1968-ban kezdte meg működését. A mai Európai Unión belüli árukereskedelemre vonatkozó vámtarifák eltörlésével a vámunió az első döntő lépést jelentette afelé, hogy az EU a világ legnagyobb kereskedelmi övezetévé válhasson, melyben az EU 28 vámigazgatása egyként működik.

Az elmúlt 50 év során a vámunió az egységes piac sarokkövévé nőtte ki magát, amely hozzájárul az uniós határok biztonságához, és védi polgárainkat a tiltott és veszélyes áruktól, például a fegyverektől és a kábítószerektől. Emellett a világkereskedelem egyre növekvő részét fedi le: az uniós vámszervek 2017-ben a világ kereskedelmi forgalmának 16 százalékát kezelték.

2018. július 1-jén, pontosan 50 évvel a vámunió létrehozása után az Európai Bizottság az EU repülőterein és iskoláiban rendezvényeket szervezett, hogy felhívja a figyelmet e rendkívüli eredményre.

Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos kijelentette: „A vámunió hatalmas és egyedülálló eredmény. Lehetővé teszi az európaiak számára, hogy teljes mértékben kiaknázzák a belső piac előnyeit, miközben szavatolja a kereskedelem olajozott működését és a fogyasztók biztonságát. Hálás vagyok annak a több ezer embernek, akik az utóbbi 50 évben hozzájárultak és továbbra is hozzájárulnak ehhez a figyelemre méltó európai teljesítményhez.”

Hogy működik a vámunió?

Először a Római Szerződés rendelkezett az európai vámunióról, amely aztán 1968-ban megszüntette az Európai Közösség tagjai közötti határokon kivetett vámokat. Ma egy olyan egységes kereskedelmi térségről beszélhetünk, amelyen belül minden áru szabadon mozog, függetlenül attól, hogy az EU-ban vagy annak határain kívül állították-e elő. Az unión kívülről származó árukra kivetett vám általában akkor kerül kifizetésre, amikor azok az EU területére érkeznek. Ily módon a vámhatóságok biztosítják a szóban forgó vámok megfizetését, valamint az unió és tagállamai pénzügyi érdekeinek védelmét. A vámhatóságok emellett megakadályozzák, hogy olyan termékek kerüljenek az unió területére, amelyek veszélyt jelentenének az uniós polgárok biztonságára vagy egészségére; megállítják azokat az árukat, amelyek tiltott kereskedelem vagy csempészés tárgyát képezik, illetve veszélyt jelentenek a környezetre és az európai kulturális örökségre, valamint azokat az árukat, amelyek aláássák az EU és tagállamai pénzügyi érdekeit.

Az egységes vámterület zökkenőmentes működésének biztosítása érdekében az uniós tagállamok közös szabályokat alkalmaznak, amelyek legfontosabb eleme az úgynevezett Uniós Vámkódex. A 2013-ban korszerűsített és ebben a formában 2016 óta alkalmazott Vámkódex biztosítja, hogy az uniós országok ugyanazokat a szabályokat és eljárásokat alkalmazzák az áruk behozatala, kivitele és tranzitja során. Ez ösztönzi a versenyt és a kereskedelmet, javítja a hatékonyságot és a minőséget, valamint csökkenti a fogyasztói árakat.

A vámunió kiterjedt napi feladataiért elsősorban az uniós országok nemzeti vámhatóságai felelősek, amelyek együttműködnek egymással és a Bizottsággal a megfelelő működés biztosítása érdekében. Ugyanakkor az európai polgárok és az európai vállalkozások érdekeinek védelme szempontjából alapvető fontosságú a szélesebb körű nemzetközi együttműködés is. Ennek szellemében az EU több mint 50 olyan nemzetközi megállapodást írt alá, amelyek az ellenőrzések és a végrehajtás támogatása, valamint a vámügyi eljárások egyszerűsítése és harmonizálása érdekében 80 nem uniós országgal folytatandó vámügyi együttműködésről és kölcsönös adminisztratív segítségnyújtásról rendelkeznek, ami csökkenti az európai vállalkozások adminisztratív terheit és költségeit.

Az Európai Bizottság a közelmúltban 950 millió euró összegű, tartós pénzügyi kötelezettségvállalást tett a következő uniós költségvetés vámügyi programjai vonatkozásában. Ezen források a vámhatóságok közötti együttműködés és adatcsere fokozását, valamint a vámtisztviselők képzését és munkájuk támogatását hivatottak elősegíteni. Az EU költségvetési terveiben egy 1,3 milliárd eurós új alap is szerepel, amely a korszerű vámberendezések beszerzése, karbantartása és cseréje terén nyújt majd segítséget a tagállamoknak – olvasható a bizottság közleményében.