Mi a különbség a kedvezményes 5 százalékos áfa kulcs és a CSOK keretében bevezetett áfa-visszatérítési támogatás között? Sztankó Dániel, az RSM Hungary pénzügyi képviseleti csoportvezetője válaszol.

2016. január 1-től bizonyos új építésű lakások (többlakásos lakóingatlanok esetében maximum 150 négyzetméteres hasznos alapterületű lakások, egylakásos lakóingatlanok esetében (pl. családi házak) 300 négyzetméteres hasznos alapterületű lakások) értékesítésére a jogalkotó kedvezményes 5 százalék áfa mértéket vezetett be – kezdi friss bejegyzését Sztankó Dániel.

Ezzel párhuzamosan 2016. január 1-től bevezettek egy támogatási formát is, amely szintén érinti mind az áfa, mind az ingatlan értékesítés témakörét. Az említett támogatás az úgynevezett „Áfa-visszatérítési támogatás”, amelyet a CSOK rendszerbe illesztve vezettek be.

A két jogintézmény egyértelmű elkülönítése érdekében lássuk, mire vonatkozik a CSOK és mire az 5 százalékos áfa, illetve mik a különbségek!

Adóvisszatérítés vagy támogatás?

Az új ingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfa egy adó, míg az adó-visszatérítési támogatás egy támogatási forma. Első ránézésre ez a különbségtétel csak dogmatikai szócséplésnek tűnik, valójában azonban fontos különbség.

Az adó-visszatérítési támogatásnak csupán annyi köze van az adózáshoz, hogy annak mértékét az adó összegéhez igazították. Az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, a lakás vagy lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában szereplő és a kiállított számla szerint megfizetett áfa összegével, de legfeljebb 5 millió forinttal.

Milyen értékesítésekre vonatkozik?

Az 5 százalékos áfa mérték bizonyos új lakások értékesítésére vonatkozik, méghozzá mindenfajta értékesítésre, ideértve a kulcsrakész lakás átadását is, de például az építési telek értékesítésre nem.

Ezzel szemben az adó-visszatérítési támogatás az építési telkek beszerzésére, valamint az építéshez beszerzett anyagokra, illetve igénybe vett szolgáltatásokra vonatkozik (azaz 27 százalékos tranzakciókra), de lakás értékesítésére, kulcsra kész lakás átadására nem.

Kikre vonatkozik?

Az alanyi kör is más: az 5 százalékos áfát az áfa-alanyoknak kell alkalmazni, az általuk teljesített ügyletekre (új lakás értékesítése), míg a támogatás a végső fogyasztó magánszemélyekre vonatkozik, akik építési telket vásároltak, illetve új lakás, illetve lakóépület építéséhez, építtetéséhez termékeket vásárolt, szolgáltatásokat vett igénybe.

Hogyan alkalmazzák?

Az 5 százalékos adómértéket az áfa-törvényben felsorolt feltételeknek megfelelő új ingatlant értékesítő áfa-alanyoknak kötelező alkalmazni, az adó-visszatérítési támogatást a vonatkozó feltétek teljesülése esetén a hitelintézetektől igényelhető.

Kihez érdemes fordulni, ha kérdés merül fel?

Ha a támogatással kapcsolatos kérdése merülne fel, akkor a hitelintézetekhez érdemes fordulni, hiszen ők érintettek a támogatás pénzügyi lebonyolításában.

Ha Ön magánszemély és a lakás áfa mértékével kapcsolatban merült fel kérdése, akkor elsősorban a generálkivitelezőt, illetve értékesítőt érdemes megkeresni, illetve ha vita van a helyes adómértékkel kapcsolatban, akkor akár adótanácsadóhoz is fordulhat segítségért.

Ha Ön generálkivitelező vagy lakás értékesítője és a lakás áfa mértékével kapcsolatban merült fel kérdése, akkor a NAV-hoz vagy adótanácsadóhoz érdemes fordulnia – zárja bejegyzését Sztankó Dániel.