A kötelező iskolalátogatás idejének 10 évről 12 évre való meghosszabbítását, a magántanulói lehetőség bővítését is javasolja Peter Plavčan szlovák oktatási miniszter.

A jelentősebb változások közé sorolható a kötelező iskolalátogatás 12 évre való meghosszabbítása. Az új terminológia szerint kötelező oktatás lenne a megnevezése – írja a hirek.sk.

A program az ötéves korú gyermekekkel kezdené az oktatást. „A szülő döntésén múlik, az óvodában tölti-e az első évet, vagy az alapiskolák előkészítő osztályában” – magyarázza a miniszter kiegészítve azzal, hogy az otthonoktatás eshetősége is fennáll. A hatályos közoktatási törvény szerint a kötelező iskolalátogatás időtartama jelenleg 10 év.

A Jól Igazgatott Társadalom Intézetének (SGI) igazgatója, Jozef Miškolci szerint az iskolalátogatási idő meghosszabbítása arra ösztönözheti a gyerekeket, főként a szociálisan hátrányos környezetben élőket, hogy az alapiskola elvégzése után tovább folytassák tanulmányaikat.

„Jelenleg, ha az ilyen tanulók nulladik osztályba kerülnek, vagy osztályt ismételnek, a kötelező iskolalátogatást az alapiskola elvégzésével letudják” – magyarázza Miškolci. „Az előbbi arra ösztönzi őket, hogy menjenek középiskolába, s így nagyobb az esélyük, hogy folytatni fogják a tanulást” – vélekedik az elemző.

A szakemberek örömmel üdvözölték a tanulás ötéves korban való megkezdését is. „Egyértelműen kiállunk amellett, hogy az oktatás a gyermekek fiatalabb korában kezdődjön, mivel az inkább növekszik az iskolába lépés halasztásának trendje” – mutat rá Ema Mílová, a Szlovákiai Alapiskolák Társulásának (ZZŠS) tagja.

A tárca az otthonoktatás lehetőségeit is szeretné a törvényeken belül bővíteni. Azok a gyermekek, akik egészségi állapotuk vagy tehetségük fejlesztése (például a sportolók) nem engedi meg, hogy látogassák az iskolát, alsó tagozaton otthon tanulhatnak, kísérleti jelleggel erről az alternatíváról a felső tagozaton is meg kell bizonyosodni. Az otthonoktatást a házitanító vagy a szülő végzi.