2023. januárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,9, naptárhatástól megtisztítva 4,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Januárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,8 százalékkal csökkent. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,7 százalékkal kisebb lett, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,3 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 1,5 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 13, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,6 százalékkal nőtt, a használtcikk-üzletekben lényegében nem változott, míg az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 1,9, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2,7, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 6,5 százalékkal mérséklődött.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,6 százalékkal csökkent.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 9,7 százalékkal kisebb lett.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 3,9 százalékkal nőttek.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1333 milliárd forintot ért el idén januárban. A forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott – közölte a KSH.

Havi összevetésben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az Európai Unióban januárban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közlése szerint januárban az euróövezetben és az Európai Unióban is 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom decemberhez képest, amikor az euróövezetben 1,7 százalékos, az EU-ban pedig 1,6 százalékos forgalomcsökkenést regisztráltak novemberrel összevetve.

Éves összevetésben az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom a decemberi 2,8 százalékos csökkenés után januárban 2,3 százalékkal esett, míg az EU-ban a decemberi 2,5 százalékos csökkenést követően januárban 2,2 százalékkal zsugorodott.

Elemzők előzetesen nagyobb mértékű, 1 százalékos havi szintű euróövezeti bővülést és kisebb mértékű, 1,8 százalékos éves szintű visszaesést vártak.

Decemberhez képest Hollandiában nőtt a legnagyobb mértékben, 4,9 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom januárban, továbbá Luxemburgban (4,6 százalékkal) és Szlovéniában (4,1 százalékkal). A kiskereskedelmi forgalom havi szinten a legjelentősebben Ausztriában (-9,8 százalék) és Szlovákiában (-1,4 százalék).

Az év első hónapjában éves bázison Szlovéniában bővült a legnagyobb mértékben, 18,5 százalékkal a forgalom. A második legnagyobb növekedés Romániában volt 5,8 százalékkal, majd Máltán 5,7 százalékkal. A legjelentősebb, 8,9 százalékos éves csökkenés Belgiumban volt, Németországban 6,8 százalékos, Dániában és Svédországban pedig egyaránt 5,8 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom éves szintű visszaesése.

(Forrás: MTI)