A minimális építőipari rezsióradíjat 2020-ban óránként 4165 forintban határozták meg a 2019-ben elért óránkénti 3696 forintot követően, a 12,7 százalékos növekedést az elvárt bérminimum emelkedése, a pótlékok és kiegészítő fizetések így a munkavállalók munkavégzési helyszínre történő csoportos személyszállításának költségnövekedése, a munkahelyi irányítás költsége, a szállás- és biztosítási költség emelkedése indokolja – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A vállalkozások előző évi tényadatait, valamint az aktuális bérezési, adózási jogszabályokat alapul véve az építésgazdaságért felelős miniszter törvényben kapott felhatalmazás alapján a tárgyévre vonatkozó minimális építőipari rezsióradíj mértékét rendelettel állapíthatja meg.

Az építőipari rezsióradíj minimális mértékének a meghatározása az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság (ÉÁPB) ajánlása alapján történik, számítási alapját az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződésben évente meghatározott Ágazati Bértarifa Megállapodásban szereplő minimális szakmunkás alapbér alapján kiszámított, szakmai ajánlásban rögzített órabér és a jogszabályokban meghatározott közterhek adják. Az építőipari rezsióradíj tartalmazza a személyi jellegű költségeket, az ellátási költségeket, a fizikai dolgozók rezsi jellegű költségeit, az irányítási és az ügyviteli költségeket is.

Boros Anita, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára elmondta, a költségelemek kalkulációja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének éves felmérése alapján történt, az építőipari vállalkozások által rendelkezésre bocsátott adatok minimális értékét vették figyelembe.

Az államtitkár hozzátette, az építőipari rezsióradíj a vállalkozó kivitelező vagy az alvállalkozó kivitelező szakági építési-szerelési tevékenység elvégzéséhez szükséges, egy aktív munkaórára vetített összes költsége.

A tervezet által előírt minimális építőipari rezsióradíj az indokolatlanul alacsony áron felvállalt kivitelezési munkák versenytorzító hatását hivatott kiküszöbölni, a kis- és középvállalkozások piaci szerepvállalásának nagyobb fokú biztosítása érdekében.

(Forrás: MTI)