2018 februárjában az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. 2018 első két hónapjában a termelés 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Az iparon belül a döntő súlyt (95 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 3,8, míg a csekély súlyú bányászaté 72 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 2,7 százalékkal emelkedett.

A legfontosabb ágazatok

A feldolgozóipari termelés 31 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 2,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti járműalkatrész gyártásának volumene 10,6 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a közúti gépjármű gyártásáé 5,7 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,0 százalékkal nőtt. A két legjelentősebb alágazat közül a híradástechnikai berendezés gyártása 22, míg az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 3,2 százalékkal bővült.

A feldolgozóipari termelés mintegy 10 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,6 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapi alacsony bázisnál.

KSH