2015 októberében a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,1, naptárhatástól megtisztítva 4,6 százalékkal nőtt éves összevetésben – áll a KSH pénteken kiadott második becslésében.

Az első becslésben valamivel kisebb mértékű, 4,5 százalékos (naptárhatástól megtisztított) növekedés szerepelt. Szeptemberben a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,1 százalékos volt a növekedés.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2015. októberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 826 milliárd forint volt; az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,1 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,2, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,3 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 8,0 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (23 százalék), a használtcikk- (11 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (8,8 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (5,3 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben (4,6 százalék). A forgalom volumene alig változott (-0,2 százalék) a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 28 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 3,4 százalékkal nőtt.