A kormány érdeke, hogy minél nagyobb legyen az önellátás a börtönökben, a büntetés-végrehajtásnál ebben jó úton a járnak – mondta Tasnádi László rendészeti államtitkár.

Tasnádi László a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Venyige utcai részlegében tartott ünnepségen mondott beszédet, ahol kedden átadták a Pálhalmai Agrospeciál Kft. új mosodáját.

A 400 millió forintból megvalósult beruházásról – amely lehetővé teszi, hogy műszakonként három tonna textilt tisztítsanak meg – az államtitkár azt mondta: a fejlesztéssel újabb képességgel bővült és nagyobb hatékonysággal tud működni a büntetés-végrehajtás. Megjegyezte, hogy a kormány a jövőben is segíti a büntetés-végrehajtás fejlesztéseit.

2010 óta töretlen a fejlődés a fogvatartottak foglalkoztatásában, a korábbi mintegy 60 százalékról ez az arány 87 százalékra nőtt. Előrevetítette: a jövőben is sok feladat hárul majd a büntetés-végrehajtásra a börtönépítések miatt.

A büntetés-végrehajtási szervezet mosodai szolgáltatását a Pálhalmai Agrospeciál Kft. két üzemében, a pálhalmai börtönben és budapesti Venyige utcában kialakított mosodában végzi. A két mosoda összesen 3 millió kilogramm textilt képes kezelni évente, ezzel a büntetés-végrehajtás cége egyike lett az ország legnagyobb ágazati szolgáltatóinak.

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben korábban is működött egy kisebb mosoda, amely elsősorban a fogvatartotti formaruhák tisztítását végezte. Az épület átépítésében és felújításában a fogvatartottak is részt vettek: húsz rab dolgozott az új mosoda kialakításában.

Az új üzem megfelel a higiénikus mosoda követelményeinek, az energiatakarékos működést a lehető legkorszerűbb technológiai berendezések biztosítják. A mosodát a jelenleg legmodernebb gőzfejlesztő látja el energiával.

A mosodában a rabok tisztítják több fővárosi kórház textíliáit is.

A Pálhalmai Agrospeciál Kft. a tizenkét teljesen állami tulajdonban lévő büntetés-végrehajtási gazdasági társaság egyike. A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén működő, sokrétű tevékenységet folytató kft. jelenleg 650-700 fogvatartottnak biztosít munkát, tevékenysége alapvetően mezőgazdasági jellegű, azonban a növénytermesztés és az állattenyésztés mellett egyre jelentősebb a cég ipari-szolgáltatási profilja.

A kft. mosodai partnereinek nagy része állami intézmény, de a kórházakon és a börtönökön túl piaci megrendelőknek, kollégiumoknak, neves szállodáknak is dolgoznak az elítéltek. (MTI)