A Vodafone Magyarország és a Nokia együttműködésében tesztelt alkalmazás lehetővé teszi, hogy katasztrófahelyzetben a leghatékonyabban nyújtsanak segítséget a szakemberek.

A megoldással 4G hálózathoz kapcsolódó drónok segítségével pillanatok alatt láthatóvá válik, hogy hol és milyen jellegű segítségre van szükség – írja a Computerworld.

A Nokia Saving Lives projekt célja, hogy új technológiák alkalmazásával hatékonyabb megoldást nyújtson a katasztrófa sújtotta területek feltérképezésében.

A megoldás alapját a Nokia által fejlesztett Nokia Ultra Compact Network elnevezésű, „hátizsák-méretű” 4G mobil hálózat jelenti, amelynek segítségével percek alatt lehet 4G hálózatot létrehozni.

A katasztrófában nyújtott segítség a Vodafone számára sem ismeretlen. Korábban például az Irma hurrikán sújtotta területeken is bevetették az Instant Network 3G elnevezésű hordozható mobilhálózatot.

Ezzel 40 perc alatt ingyenes kommunikációs hálózatot tudnak kiépíteni a mentőalakulatok és segélyszervezetek, illetve a túlélők számára.