Augusztus végéig több mint 12 millió forint adóbevétellel járultak hozzá az állam kiadásaihoz azok a magánszemélyek, akik szabadidejükben, alkalmi jelleggel vadon gyűjtött csigát, gombát, medvehagymát, bodzavirágot, levendulát vagy más, nem védett növényt adtak el a felvásárlóknak – írja a Magyar Idők.

Az év elején lépett életbe az az adószabály, amely igyekezett megkönnyíteni a keresetüket gyűjtögetéssel kiegészítők helyzetét – mondta el a Magyar Időknek a NAV szóvivője. Kis Péter András emlékeztetett rá: ha a gyűjtő személy nem egyéni vállalkozó és nem is őstermelő, akkor az adót idén már a felvásárló számítja ki, és le is vonja abból az ellenértékből, ami az összegyűjtött áruért jár. A felvásárló a bevallásról is gondoskodik, a gyűjtőnek tehát semmilyen kötelezettsége nincs.

Az új szabály szerint a portéka ellenértékének 25 százaléka számít adóügyi értelemben jövedelemnek, vagyis e részre számítandó fel a 15 százalékos jövedelemadó. Mivel nyolc hónap alatt 12,7 millió forint közteher folyt be, így kiszámítható, hogy a gyűjtögetéssel foglalkozó személyek együttesen 340 millió forintot kaptak a csigák, a gombák és a különféle növények leadásakor.