Az előzetes értékek alapján 2016 első félévében mintegy 98 milliárd dollárra rúgott a globális értelemben vett gazdasági kárérték. Ebből 30 milliárd dollárt tesz ki az a rész, amire volt biztosítási fedezet. 2011 óta ez a legnagyobb mért érték.

A biztosított kárérték aránya harminc százalék körül alakult, ami valamivel a 10 éves átlag (28 százalék) felett teljesített. Ez leginkább annak volt köszönhető, hogy a káresemények jelentős része a magasabb biztosítási penetráció jellemezte Egyesült Államok területén következett be: az összesített kárérték 47 százaléka ezt az országot sújtotta – olvasható a Mabisz honlapján.

Gazdasági szempontból nézve a legköltségesebb kártípusnak a földrengés bizonyult, a teljes kárérték harmadát kitéve (34 milliárd dollár), ráadásul ennek legnagyobb részéért két esemény, az április 14-i és 16-i Kumamoto régiót sújtó rengései voltak felelősek.

Biztosítói perspektívából a viharok okozták a legnagyobb veszteséget, a biztosított kárérték mintegy 42 százalékát kitéve (12,3 milliárd dollár). A viharos időjárás leginkább az USA-t sújtotta, leginkább a kiterjedt jégeső, a viharos széllökések és a tornádók pusztítottak, Texas állam a teljes, Amerikában mért biztosított kárérték 55 százalékából részesült.

A várakozások az év hátralévő részére sem jósolnak sok jót. Az idei évben számolni kell az úgynevezett La Niña (az El Nino ellenpárja) hatással is.