Az idén eléri a 33 millió eurót a tej őstermelőinek támogatása, amelyet közvetett módon kap meg a tejszektor – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök.

„A pénzügyminisztérium költségvetéséből 30 millió euró, a mezőgazdasági minisztérium forrásaiból pedig 3 millió érkezik, tehát összesen 33 millió euróról van szó” – mondta Robert Fico miniszterelnök. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ezeket az eszközöket Brüsszel esetleg nem megengedett állami támogatásnak tekintheti – írja a hirek.sk.

Ezért a támogatást közvetett módon kapják meg, úgynevezett adatgyűjtésre szánt eszközökként. „Bármilyen speciális cél meghatározása nélkül akarjuk adni ezt a pénzt a mezőgazdászoknak, vagyis fizetni akarunk nekik azokért az értékes adatokért, amelyeket majd küldenek nekünk. Azután már rajtuk múlik, hogy a pénzt milyen módon használják fel” – jegyezte meg a kormányfő.

Milan Semančík, a Szlovák Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) elnöke szerint a felkínált megoldás „jó jel a farmerek számára”. „El kell mondani, hogy a 33 millió euró segítséget jelent az ágazat számára. Az eszközöket azonban a lehető leghamarább meg kellene kapniuk a fejőstehenek tenyészőinek” – húzta alá.

A Szlovákia Agrárpiaci Információi (ATIS) aktuális jelentése szerint májusban folytatódott a nyers tehéntej felvásárlói átlagárának csökkenése. Az ár az előző hónaphoz képest 4,2 százalékkal csökkent, a tehéntej 100 kilogrammonként 23,67 euróba került.

2015 májusának adataival összehasonlítva a tej felvásárlói ára 15,1 százalékkal csökkent. 2016 elejétől kezdve a tej átlagára 14 százalékkal, míg a 2015-ös év első öt hónapjában 9,4 százalékkal csökkent.