Nyolcezer magyar előadóművész között több mint 300 millió forintot osztanak szét októberben ismétlési jogdíj címén.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) megkezdi az MTVA (M1, M2, M3, Duna és Duna World csatornák) által 2015-ben ismételten sugárzott televíziós műsorok után járó ismétlési jogdíjak felosztását. A felosztás több mint 8000 előadóművészt érinthet, a kifizetendő jogdíjak nagyságrendje meghaladja a 300 millió forintot.

Az EJI a korábbi évek gyakorlatának megfelelően felhívásban fordult az előadóművészekhez, hogy ellenőrizzék az egyesület honlapján közzétett és a felosztás alapjául szolgáló adatokat, szükség esetén pedig pótolják az esetlegesen hiányzó információkat.

A tájékoztatás azért is fontos, mert az előadóművészek között csökkenő számban ugyan, de még mindig vannak, akik nem tudnak az ismétlési jogdíj létezéséről. Az érintetteknek legkésőbb augusztus 25-ig van lehetőségük jelezni, ha a közzétett adatokban tévedést, hiányt, elírást vagy más problémát tapasztalnak.

Az egyesület a jogdíjak felosztását megelőzően az észrevételeket – szükség esetén az MTVA bevonásával – feldolgozza és a felosztást már a módosított adatok alapján végzi el. Minden érintett előadóművész írásban kap tájékoztatást a felosztás eredményéről.

Az MTVA csak a saját gyártású műsorai után köteles jogdíjat fizetni, nem tartoznak ebbe a körbe a mozifilmek és a más televíziós csatornáktól átvett műsorok. Ismétlési jogdíjra minden olyan előadóművész jogosult, aki irodalmi vagy egyéb művészeti alkotás előadásában közreműködött. A film egyéb alkotói (rendező, operatőr) nem jogosultak az előadóművészi jogdíjra.

A kifizetések az adatok gondos egyeztetését követően előreláthatóan október elején kezdődnek.

Az EJI a zenészek, színészek, táncosok jogait érvényesítő egyesület, az előadók hozták létre. A televíziók, rádiók és más zenefelhasználók jogdíjat fizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért. Ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki részükre.

Az egyesületnek 1350 zenész, színész és táncos tagja van, évente több mint 50 ezer előadóművész számára fizetett ki jogdíjat.