A kormány arról döntött, hogy a Széchenyi Kártya Program keretében adható támogatások nyújtására vállalható kötelezettségek felső korlátját további 300 milliárd forinttal, összességében 1.700 milliárd forintra növeli.

A 2023 elején elindult Széchenyi Kártya Max Plusz Program keretében 2024. március 31-ig közel 65 ezer hitelkérelem került befogadásra, mintegy 2.600 milliárd forint értékben, amelyből 1.600 milliárd forintnyit tesz ki a leszerződött hitelek állománya.

2023-ban minden eddiginél több támogatás került kifizetésre a kedvezményezettek számára, amelyhez a kormány a szükséges többletforrásokat is biztosította. A kormány most megjelent határozata értelmében arról döntött, hogy a Széchenyi Kártya Program keretében további 300 milliárd forinttal, összességében 1.700 milliárd forintra növeli, a hazai kkv-k finanszírozására rendelkezésre álló kötelezettségvállalási keretet az alábbi, már jól ismert konstrukciók igénybevétele esetén:

  1. Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és ezen belül Széchenyi Turisztikai Hitel
  2. Széchenyi Likviditási Hitel
  3. Széchenyi Beruházási Hitel és ennek részét képező Agrár Széchenyi Beruházási Hitel
  4. Széchenyi Lízing
  5. Széchenyi Mikrohitel
  6. Széchenyi Kártya Klasszik (újonnan nem igényelhető)

A Széchenyi Kártya Program 300 milliárd forintos kötelezettségvállalási keretemelése több mint 1.500 milliárd forintnyi további hitelkihelyezését tesz lehetővé, jelentős új finanszírozási forrásokhoz juttatva a kkv-kat. Az így megvalósuló fejlesztések a beruházási aktivitás és a hitelezési aktivitás fokozásán keresztül érdemben járulnak hozzá a gazdasági növekedés idei újraindításához, továbbá ahhoz is, hogy magasabb fokozatba kapcsoljon a gazdaság és a növekedési ütem hosszabb jövőre elérje a 4-5 százalékot.

(Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium)