Az év első hónapjában hivatalosan 303 ezer ember dolgozik minimálbérért, a bruttó 138 ezer forintra emelkedett legalacsonyabb fizetésért.

– A munkavállalók kevesebb mint tíz százaléka, 303 ezer ember kapja januárban a minimálbért, tehát a szakmát nem igénylő munkakörökben kötelező legalacsonyabb, bruttó 138 ezer forintos fizetést – mondta a Magyar Időknek Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a Nemzetgazdasági Miniszté­rium legfrissebb adataira hivatkozva.

Nemzetközi összehasonlításban Magyarországon valamivel magasabb a minimálbéres dolgozók létszáma.

A szakmához kötött munka­körökben adható legalacsonyabb keresetért, a garantált bérminimum 181 ezer forintos összegéért dolgozók száma az NGM adatai szerint 876 ezer fő.

Palkovics Imre szerint a legkisebb keresetekért a dolgozók nagyjából egyharmadát foglalkoztatják, ez az adat relatíve nem rossz.

Az ágazatokat vizsgálva az állami szférában nem jellemző a minimálbér. A legalacsonyabb adható jövedelmet elsősorban a mezőgazdaság, valamint az építő­ipar betanított munkásai kapják, de a turizmus és a vendéglátás területén is jellemző a minimálbér.