A kertben termesztett zöldségek és a ház körül nevelt állatok havonta 18 ezer forinttal is javíthatják egy-egy segélyen élő anyagi helyzetét. Mégis egyre kevesebben választják a kereset-kiegészítésnek ezt a módját.

Fontos jövedelemszerzési lehetőséget jelenthet az alacsony keresetűeknek a háztáji gazdálkodás – írja a Magyar Idők.

A nyugdíjasok átlagosan havi húszezer forinttal egészíthetik ki így a jövedelmüket, ami a teljes bevételük csaknem harmadát teszi ki – derült ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet Mezőgazdasági kisüzemek jellemzői és fejlesztési lehetőségei címet viselő kiadványából. Az idősek mellett a szociális segélyből élők esetében is jó alternatívát jelenthet a mezőgazdasági munka jövedelmük kiegészítésére.

A saját kertjükben megtermelt zöldséggel és gyümölccsel, illetve a felnevelt állatokkal egy főre vetítve havi 18 ezer forinttal járulhatnak hozzá a család megélhetéséhez a segélyezettek.

A statisztikák szerint a legtöbben konyhakertet művelnek, de jelentős a szántó, a gyümölcsös és a szőlőskertek részaránya is a kisgazdaságokban. Az állattartás már kevésbé népszerű, háztáji léptékben tojótyúkot tartanak a legtöbben, ahogyan a sertés is népszerű haszonállat, szarvasmarha azonban csak elvétve található a kisebb gazdaságokban.

Míg 2010-ben 470 ezer egyéni gazdálkodót tartottak nyilván Magyarországon, a Központi Statisztikai Hivatal 2016-os jelentése már csupán 416 ezerre becsülte a számukat. Közülük mintegy 205 ezer egyéni gazdaság használ egy hektárnál kisebb földterületet. Az egyéni gazdaságok kicsivel több, mint a fele a megtermelt árut a saját fogyasztás mellett a piacokon értékesítette.

A statisztika szerint a magyar háztartásokban egyre kevesebben vállalják a kerti munkát, 2015. június elseje és 2016. május 31-e között mintegy 701 ezren vették ki a részüket családtagként a háztáji termelésből, számuk 2010-ben még meghaladta az egymillió főt.