A Szlovák Vasúttársaság 922 077 igénylőt tart nyilván a térítésmentes közlekedési rendszerben, közöttük mintegy 300 000 diákot. A vasúttársaság júliustól módosította a térítésmentes havi diákjegyeket.

Jana Morháčová, a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) szóvivője szerint a diákok 20 százaléka, vagyis közel 53 ezer személy havi bérlettel utazik, tehát naponta vonattal jár iskolába – írja a hirek.sk.

A középiskolások és egyetemisták maradék 80 százaléka egyszeri menetjeggyel utazik, ami azt jelenti, hogy nem naponta, csupán hetente egy-két alkalommal utazik – magyarázta Morháčová.

Ami a havi diákbérleteket illeti, az idei adatok azt bizonyítják, hogy a 40 kilométer távig kiadott menetjegyek az összes eladott menetjegy 55 százalékát alkotják. „A kiadott havi bérletek közül csupán minden hetedik szól 100 kilométernél hosszabb útvonalra” – sorolta a számokat a vasúttársaság szóvivője.

A közlekedési vállalat júliustól módosította a diákjegyeket a gyorsvonatokon, illetve a magasabb kategóriájú vonatokon. Az új szabályozás szerint a térítésmentes havi bérletek a gyorsvonatokra, az EuroCity és EuroNight szerelvényekre, a regionális gyorsvonatokra és expressz vonatokra nem érvényesek.

A nullás havi bérletek ezentúl csupán bizonyos kiválasztott regionális járatokra – tehát személyvonatokra vagy regionális expressz járatokra érvényesek.