A készülő módosítások értelmében 100, de akár 300 euróval is emelkedhet a parlamenti képviselők fizetése Szlovákiában.

A parlamenti képviselők és a további közjogi méltóságok bérét a jövőben nem a nemzetgazdasági átlagbér alapján határozzák meg, hanem az úgynevezett medián, egy középérték alapján – jelentették be a közelmúltban a koalíciós pártok vezetői.

Ha sor is kerülne a képviselői fizetések emelésére, az állami költségvetés azt nem érezné meg. Azzal, hogy szabályozzák az állami cégek vezetőinek béreit, pénzt takarítanának meg – írja a hirek.sk.

A béremelés kérdésével már a januári ülésen is foglalkoztak a parlamenti képviselők, amikor második olvasatba utalták a béreket szabályozó törvényt.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) parlamenti képviselője, Karol Farkašovský néhány európai példát is megemlített, ahol a képviselőknek magasabb fizetéseik vannak, mint Szlovákiában.

A szlovák törvényhozók fizetése az átalánykiadások térítésével együtt több mint 3 000 euró. Farkašovský szerint az észt vagy a portugál képviselők bére közel 7 000, míg a hollandoké vagy a dánoké meghaladja a 7 ezret, az osztrák és olasz képviselőké pedig több mint 10 000. „Hol van e téren Szlovákia?” – tette fel a kérdést.