Az IBM vezetésével olyan program indult, amely a felhő-, a mesterségesintelligencia- és a blokklánc-technológiák segítségével nyújt megoldást a természeti katasztrófákra felkészülésben.

A Viva Tech konferencián jelentette be az IBM, hogy partnereivel, a David Clark Cause szervezettel, az Amerikai Vöröskereszttel és a Linux Foundationnel elindította Call for Code nevű globális kezdeményezését – írja a Computerworld.

A 30 millió dolláros fejlesztői program startupok, oktatási intézmények és vállalatok közreműködésével kíván megoldást találni a természeti katasztrófák megelőzésére, kezelésére, illetve az azokat követő helyreállítási műveletekre.

Az IBM felajánlotta technológiai hátterét a következő öt évben. A cél az, hogy az adatelemzés, a mesterséges intelligencia, a blokklánc-technológia, a felhő-, valamint IoT-eszközök segítségével megoldást találjanak a katasztrófák okozta társadalmi problémákra.

Egy várható időjárási változás alkalmával például az érintett terület gyógyszertárait idejében figyelmeztethetik egy időjárási adatokat és logisztikai információkat elemző rendszer segítségével, hogy több gyógyszerrel, palackozott vízzel és egyéb eszközzel szerelkezzenek fel.