A fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal voltak magasabbak szeptemberben az egy évvel korábbiaknál, augusztushoz viszonyítva 0,1 százalékkal emelkedtek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szeptemberi infláció január óta a legalacsonyabb és jobban lassult az elemzők várakozásánál, akik 3,0 százalékos szeptemberi inflációra számítottak az augusztusi 3,1 százalékot követően.

Az élelmiszerek és a dohányáruk ára emelkedett legjobban egy év alatt, 5,1 százalékkal, illetve 12,3 százalékkal.

Az élelmiszereken belül a sertéshús ára 13,3 százalékkal emelkedett, ami 1,8 százalékponttal nagyobb az augusztusinál. A kenyér árának 8,5 százalékos emelkedése lényegében az előző havival megegyezik, a liszt árának 7,2 százalékos emelkedése 11,3 százalékról fékeződött le. Az idényáras élelmiszerek áremelkedése átlagosan 6,5 százalékos volt. Az augusztusi 31,3 százalékról 19,4 százalékra fékeződött a burgonya drágulása, a friss zöldségeké 23,6 százalékról 4,6 százalékra.

Az üzemanyagok éves árcsökkenése az augusztusi 2,6 százalékról 4,6 százalékra változott. A szolgáltatások 3,4 százalékkal drágultak egy év alatt, az augusztusi 2,8 százalékos áremelkedés után. Ezen belül a lakbérek második hónapja mutatnak kétszámjegyű emelkedést, 10,7 százalékost.

A tartós fogyasztási cikkek 1,4 százalékkal kevesebbe kerültek, mint egy évvel ezelőtt, éppen úgy, mint augusztusban, ezen belül csak az ékszerek áremelkedése ugrott meg 4,4 százalékról 7,0 százalékra.

Augusztushoz viszonyítva az élelmiszerek ára átlagosan nem változott szeptemberben, ezen belül azonban a tej 2,3 százalékkal, a tejtermék 1,2, a sertéshús 2,2 százalékkal drágult.

Az idényáras élelmiszerek ára 4,9 százalékkal csökkent, ugyanakkor e nélkül számolva az élelmiszerárak átlagosan 0,6 százalékkal nőttek.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 0,3 százalékkal, ezen belül a dohányáruké 0,7 százalékkal emelkedett.

A szolgáltatásokért 0,2 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a telefon- és internetszolgáltatások 3,1 százalékkal drágábbak, az üdülési szolgáltatások 3,8 százalékkal olcsóbbak lettek.

A ruházkodási cikkek ára 1,0 százalékkal nőtt.

Az üzemanyagok ára 0,9 százalékkal csökkent szeptemberben az egy hónappal korábbihoz képest.

Január-szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

A maginfláció szeptemberben 0,2 százalékponttal 3,9 százalékosra emelkedett, amit a piaci szolgáltatások árindexe magyaráz.

A jegybank által számított és az infláció alakulásának mélyén rejlő folyamatokat megragadni hivatott alapmutatók közül szeptemberben az indirekt adóktól szűrt maginfláció és a keresletérzékeny termékek inflációja is 0,2 százalékponttal emelkedett 3,4, illetve 3,1 százalékosra. A ritkán változó termékek inflációja szeptemberben harmadik hónapja 3,4 százalékon áll.

Az MNB elemzése kiemelte: a piaci szolgáltatások árai szeptemberben egy hónap alatt 0,8 százalékkal emelkedtek. A korábbi években tapasztaltnál magasabb árdinamikát egyetlen alcsoport, a mobiltelefon és internet szolgáltatások kiugró, 3,1 százalékos havi áremelkedése okozta.

A feldolgozatlan élelmiszerek – szezonálisan igazított és adószűrt – árai az előző hónaphoz képest mérséklődtek, amihez döntően a friss zöldségek árcsökkenése járult hozzá.

A feldolgozott élelmiszerek – szezonálisan igazított és adószűrt – árai emelkedtek szeptemberben, amit elsősorban a tej- és tejtermékek áremelkedése magyarázott – állapította meg a jegybank elemzése.

(Forrás: MTI)