Másfélszeresére emelik a leadott anyatej áráért kapott juttatást – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdán, Budapesten.

Az eddigi 1800 forint helyett 2700 forintot fognak kapni az anyatej literjéért azok az édesanyák, akik anyatejgyűjtő állomáson adják le az anyatejet – mondta Novák Katalin.

Az anyatejes táplálás világnapja (augusztus 1.) alkalmából tartott sajtótájékoztatón az államtitkár azt mondta, a cél, hogy minél több gyermek kapjon anyatejet féléves koráig.

Magyarország az OECD országok közül élen jár a négy-hathónapos csecsemők anyatejes táplálásában, az anyatejért kapott összeg emelésével azonban tovább szeretnék növelni az anyatejjel táplált csecsemők arányát.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségpolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy 2002 óta nem emelkedett a leadott anyatej literjéért kapott összeg, és a tendencia az volt, hogy egyre kevesebben adják le felesleges tejüket az gyűjtőállomásokon.

Ma csak minden második gyermek kapja meg azt a lehetőséget, hogy féléves koráig anyatejet kapjon, és ezen az arányon javítani kell.

A leadott anyatej árának változását valószínűleg még a nyáron miniszteri rendeletben rögzítik. A gyűjtőállomásokon leadott anyatejért kapott juttatás adómentes jövedelem, és ingyenes a rászorulók számára. (MTI)