A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei a rendőrség munkatársaival közösen 2700 doboz adózatlan cigarettát találtak egy magyar rendszámú gépjárműben Röszkén. Az ügyben költségvetési csalás miatt indítottak büntetőeljárást.

A pénzügyőrök, a rendőrség munkatársaival közösen egy magyar rendszámú Renault Master típusú személygépjárművet ellenőriztek a röszkei határkirendeltségen.

Az autót vezető magyar férfi és szintén magyar utasai úgy nyilatkoztak, hogy bejelenteni való árut nem visznek magukkal. A pénzügyőrök a nyilatkozatot elfogadták, azonban a rendőrök előzetes jelzése alapján a jármű és a csomagok tételes átvizsgálása mellett döntöttek – olvasható a NAV honlapján.

Az ellenőrzéskor a pénzügyőröknek feltűnt, hogy a két hátsó, háromszemélyes üléssor alatt lévő padozat eltér a gyári szabványtól, gyanús volt, hogy azt házilag átalakították.

A további kutatás során a pénzügyőrök a hátsó üléssor alatt, a kárpitot felszedve egy fa deszkára lettek figyelmesek. A deszkát kicsavarozva hatalmas rejtekhely tárult fel, ahonnan 2700 doboz (Ashima és FM Blue márkájú) külföldi eredetű cigaretta került elő.

Az átvizsgáláson végig jelen volt a gépkocsit vezető magyar férfi, aki egyben a jármű üzembentartója is. Elmondta, hogy nem volt tudomásuk sem a jármű átalakításáról, sem az ott elrejtett cigarettáról.

A pénzügyőrök, az összesen 3,5 millió forint értékű cigarettát lefoglalták, az ügyben költségvetési csalás miatt a NAV pénzügyi nyomozói indítottak eljárást.