Márciusban az előző havival megegyező 2,7 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az egy évvel korábbihoz képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi értékesítési árak a februári 5,2 százalékosnál jobban, átlagosan 5,5 százalékkal nőttek. Ezen belül a feldolgozóipari áremelkedés 3,7 százalékosról 4,8 százalékra gyorsult, az energiaipari árak emelkedése 8,3 százalékról 6,8 százalékra fékeződött.

Az exportértékesítés árai 1,4 százalékkal nőttek az előző év márciusához képest. Ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 1,5 százalékos volt az árnövekedés.

Az áremelkedés ütemét a munkabérek növekedése, a forint árfolyamváltozása és a kőolaj világpiaci árának alakulása befolyásolta.

A járműipar 3,9 százalékos márciusi termelői áremelkedése ebben az évben a legmagasabb, a számítástechnikai és optikai termékek 6,5 százalékos áremelkedése csaknem elérte a januári 7,0 százalékot, ami 2015 eleje óta a legnagyobb drágulás volt. Az élelmiszeriparban tavaly szeptember óta egyre gyorsul a termelői árak emelkedése, márciusban 4,1 százalékos volt, ami a fogyasztói árak 5,4 százalékos emelkedésében jelent meg.

A feldolgozóipar forintban számolt exportárai a februári 1,3 százalék után 1,5 százalékkal emelkedtek és a csekély súlyú energiaexport éves összevetésű árcsökkenésével együtt átlagosan 1,4 százalékkal nőttek az exportárak tavaly márciushoz képest. (Az euróval szemben a forint 1,2, a dollárral szemben viszont 10,3 százalékkal gyengült tavaly március óta.)

A járműgyártás exportárai mindössze 0,4 százalékkal haladták meg az egy ével korábbiakat, miután az előző hónapban csökkentek. Az elektronikai és számítástechnikai termékek exportára 2,3 százalékkal, az élelmiszerexport ára alig 0,2 százalékkal emelkedett.

(Forrás: MTI)