A mikro-, kis- és közepes vállalkozások járvány utáni újraindulásához 587 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre, amihez még hozzájön 2000 milliárd forintnyi államilag támogatott kedvezményes hitel és tőkekonstrukció – mondta György László, az Innovációs és Technológiai (ITM) minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján.

Kiemelte: a vállalkozás-fejlesztési program most indul, az első 100 milliárd forint értékű pályázatot pénteken hirdetik meg.

Megújult a vállalkozás-fejlesztés eszköztára, ennek köszönhetően a következő másfél évben annyi társaságnak tudnak segíteni, amennyit a fejlesztéspolitika az elmúlt 30 évben elért – mondta György László.

Az államtitkár jelezte, hogy a beruházás-ösztönző pályázatok átfutási ideje 45-60 napra rövidült a korábbi 3-5 hónapról, és az odaítélt támogatások 100 százalékához előlegben hozzájuthatnak a társaságok.

A minisztérium szolgáltatásokkal is segíti a vállalkozásokat abban, hogy a forrásokat a leghatékonyabban költhessék el, azokból minél többet a jövő technológiáira fordítsanak. Csak így lehet megőrizni a munkahelyeket és újakat teremteni azok mellé, illetve növelni a béreket – mondta.

„Aki most nem fektet be a digitalizációba, az lemarad” – fogalmazott az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy a kormány 2010 óta patrióta politikát folytat, ami azt jelenti, hogy minden olyan vállalkozást segít, amely Magyarországot otthonának tekinti.

György László emlékeztetett arra, hogy megváltozott világgazdaságba rendeződik vissza a magyar gazdaság az újraindítás után, be kell rendezkedni az önellátásra számos területen. Utalt arra, hogy a gyorsan változó technológiai környezet kihívásaira többek között képzésekkel lehet jó választ adni.

A rendelkezésre álló források felhasználásában az ITM 500 ezer hazai vállalkozásnak kíván segítséget nyújtani a vali.hu oldalon keresztül személyre szabottan – mondta György László, aki a konferencián be is mutatta a portál működését.

(Forrás: MTI/ITM)