A Garantiqa krízis garanciaprogramban garantált idei hitelek állománya augusztus végére meghaladta az 1270 milliárd forintot, a társaság teljes kezességvállalási portfóliójához kapcsolódó hitelek állománya megközelítette a 2200 milliárd forintot – közölte Búza Éva, az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette: az adataik alapján töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra. A kezességi portfólió volumene 1718 milliárd forint, ez 62 ezer szerződést jelent és 45 ezer vállalkozás számára nyújtott finanszírozási lehetőséget. A kezességvállalási portfólió növekedése 2017 óta töretlen, az állománynövekedés idén augusztus végéig 429 milliárd forinttal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Búza Éva kiemelte: mára minden harmadik kkv hitel mögött ott van a Garantiqa kezességvállalása, ami jelentős eredmény. A költségvetési viszontgarancia mellett fennálló ügyletek a teljes portfólió 95 százalékát tették ki. Az elmúlt években nőtt a középvállalkozások súlya, azonban a mikro- és kisvállalkozások meghatározók a portfólióban, a szegmens együttes aránya 81 százalék.

Kitért arra, hogy a beruházási hitelekhez vállalt kezességek részaránya folyamatosan nő, a 2016-os 15 százalékról 2021. augusztusra 19 százalékot, 334 milliárd forintot tett ki. Továbbra is a folyószámla és forgóeszköz hitelekhez vállalt kezességek a meghatározóak. Az ágazatok közül főként a szolgáltatási és kereskedelmi szektorban működő vállalkozások veszik igénybe a kezességet, számottevő még a feldolgozóipari és építőipari ágazatokban nyújtott kezességek összege is. A szektor szerinti megoszlás az előző évekhez képest nem változott.

Magyarország a garanciaállomány GDP-hez viszonyított aránya alapján Európában az élmezőnyhöz tartozik – jelezte a vezérigazgató.

Hozzátette: a Garantiqa elkötelezett a digitális innováció, a fenntartható megoldások és a zöld finanszírozás iránt, és garanciavállalással támogatja a bankok zöld hitelezés irányába tett lépéseit is.

Fontos újdonság, hogy a tavaly ősszel elindított Garantiqa Direkt ügyfélportál szolgáltatásai már mobiltelefonos applikáción is elérhetőek: a cégek okostelefonnal is igényelhetnek és tölthetnek le kezességvállalási szándéknyilatkozatot.

Kérdésre közölte: a fizetési moratórium hatása nem meghatározó, folyamatosan csökken a moratóriumban lévő ügyfelek száma, év végére csekély lesz az összportfólión belül.

Sipos-Tompa Levente, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója elmondta: a csoport megtalálta a fejlesztési banki szerepét, a kereskedelmi bankokon keresztül elérték azokat a vállalkozásokat, akik nem élték volna túl a válságot a támogatásuk nélkül. A csoport 2300 milliárd forint kötelezettséget vállalt tavaly, idén ezt a teljesítményt várhatóan meg fogják haladni. A Garantiqa kiemelkedő teljesítményt ért el tavaly – összegezte.

A Garantiqa 1413 millió forint teljes átfogó nyereséget várt, és ezt 64 százalékkal meghaladó, 2311 millió forint nyereséget ért el. Tavaly év végére a kezességvállalási portfólió 1288,9 milliárd forintra nőtt, ami 66 százalékos bővülés az előző évhez képest. A kezességvállalási szerződések száma meghaladta a 33 ezret 2020-ban, ami 1250 darabos növekedés. A Garantiqa krízis garanciaprogram bevezetése sikeres volt, az eredetileg előirányzott 500 milliárd forintos keretösszeget meghaladó igény jelentkezett, így a keretösszeg 2020 őszén 700 milliárd forintra nőtt.

(Forrás: MTI)