A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján.

Magyarország bruttó hazai terméke 2024 I. negyedévében a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszaki értéket. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,8 százalékkal bővült.

A gazdasági teljesítmény növekedéséhez legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, ezen belül főként az ingatlanügyletek és az információ, kommunikáció ág járult hozzá. A gazdasági növekedést fékezte a nemzetgazdaság egészében nagy súlyt képviselő ipar hozzáadott értékének csökkenése – közölte a KSH.

Egyértelműen véget ért a recesszió Magyarországon, mostantól csak a növekedés mértéke a kérdés – mondta az M1 aktuális csatorna műsorában a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza.

Suppan Gergely az első negyedév GDP-adataira reagálva elmondta, hogy az elemzők egy részét is meglepték a KSH által kedden megjelentetett számok, főképp azokat, akik nem vették figyelembe a kisebb ágazatok hatásait.

Az idegenforgalom, a vendéglátás biztosan hozzátett a gazdaság teljesítményéhez, a kiskereskedelem fordulata pedig már az év elején látszott, akárcsak a hitelezés fellendülése, amely az állami támogatásoknak és a hitelek csökkenésének köszönhető – emelte ki a vezető közgazdász.

Suppan Gergely szerint a növekedés előjelei tavaly is látszottak, most pedig arra kell törekedni, hogy jövőre a növekedés üteme meghaladja a 4 százalékot. A kiskereskedelmi forgalom ma még visszafogott, de a magas foglalkoztatás és a jelentős reálbér-növekedés hatására gyorsan oldódhat a vásárlói óvatosság, és emelkedhet a fogyasztás a következő hónapok során – hangsúlyozta.

(Forrás: MTI)