A kormány korábbi döntése értelmében 2022. november 22-től egyes intézményi befektetők, pénztárak, lakástakarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a kereskedelmi bankoknál elhelyezett látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél.

Az aránytalan gazdagodás további elkerülése miatt a kormány ezt a határidőt először 2023. június 30-ig, ezt követően 2023. szeptember 30-ig, majd 2023. december 31-ig meghosszabbította.

A kormány legutóbbi ülésén részletesen áttekintette a pénzpiaci folyamatokat, amely alapján két döntést hozott annak érdekében, hogy továbbra is gátat szabjon a túlzó nyerészkedés megakadályozása érdekében, egyben hozzájáruljon az egészséges pénzügyi környezet fenntartásához és megerősítéséhez:

  1. a kormány meghosszabbítja a betéti kamatsapka hatályát 2024. április 1-jéig, továbbá
  2. a vállalkozásokra vonatkozóan is kiterjeszti a betéti kamatsapkát, összeghatár meghatározása nélkül.

A kormány vállalása szerint 2023 az inflációcsökkentés, 2024 a gazdasági növekedés helyreállításának az éve. A betéti kamatsapka és annak kiterjesztése a vállalati szektorra azt a célt szolgálja, hogy ösztönözze a beruházásokat, azaz a források ne a számlákon parkoljanak, hanem bekerüljenek a gazdaság vérkeringésébe, körforgásába és így érdemben segítsék a fejlesztéseket, a gazdasági növekedést.

(Forrás: Gazdaságfejlesztési Minisztérium)