A Magyar Munkaerő-kölcsönző Országos Szövetségének (MMOSZ) várakozásai szerint jövőre gazdasági lassulás lesz, recesszió azonban nem.

A szövetség rendkívüli közgyűlést tartott, amelyen áttekintették a jövő év legfőbb kihívásait, valamint csatlakozott az MMOSZ tagságához a tipikus és atipikus HR kihívásokra több mint 30 éve atipikus munkaerő megoldásokat kínáló, minősített foglalkoztató Pannon-Work Zrt.

Csizmadia Gábor elnök elemzői prognózisokra utalva elmondta: a gazdaság márciusban éri el a mélypontját, aztán növekedésnek indul. A munkaerőpiacon kis átrendeződés várható, de a megkezdett folyamatokat folytatni kell annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű szakképzett munkaerő legyen a piacon – tette hozzá.

Arra is kitértek, hogy nagy kihívás lesz a következő hetekben a 2023-as minimálbér, a garantált bérminimum meghatározása. A bérek vásárlóértéke az utóbbi időben minimum 20 százalékkal csökkent, ezért az MMOSZ érthetőnek tartja, hogy a szakszervezetek 15-20 százalék közötti béremelést szeretnének. A cégek számára viszont kormányzati segítség nélkül a 8-10 százalékos béremelés is erőn felüli lenne. Mindezek miatt a szövetség az év elején az inflációt el nem érő bérkorrekcióra számít.

A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége a piac több mint kétharmadát lefedő legnagyobb magyar tulajdonú HR-szolgáltatók érdekképviselete.

(Forrás: MTI)