A romániai lakosság inkább hosszú éveken keresztül hajlandó törleszteni a lakásvásárlásra felvett bankhitelt, mintsem albérletben éljen.

Míg például Németországban a lakosság 52 százaléka él saját lakásban, 2016-ban Románia lakosságának 96 százaléka saját ingatlanban lakott – írja a Krónika.

A hosszú távú bérbeadásnak nincs nagy kultúrája Romániában. Míg Nyugaton oda mennek az emberek, ahol az állásuk van, nem kötik le magukat egy ingatlan megvásárlásával, addig Romániában inkább az a jellemző, hogy ott keresnek állást, ahol lakásuk van, s mindenki arra törekszik, hogy saját lakása legyen.

Egy ingatlanszakértő szerint gátolja a bérlői kedvet, hogy jó lakást jó helyen elfogadható bérért nagyon nehéz kapni. A tapasztalat azt mutatja, hogy az albérletek zöme, ha nincs is lelakva, a bútorozása, felszereltsége minőségileg nagyon gyenge.

A romániai ingatlanpiac egyébként kiszámítható, 1930 óta hétéves ciklusokban működik: hét évig áremelkedés tapasztalható, majd hét évig árcsökkenés. Ingatlanszakértők szerint a mostani emelkedési ciklus körülbelül 2021–2022-ben fog összeomlani. Ezt a bankok okozzák majd, mert megszüntetik a készpénzbeáramlást, és ismét nehezen fognak hitelt adni.