Tavaly az ipari termelés 6,1 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Az elmúlt év decemberében az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,1 százalékkal emelkedett.

A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2020 decemberében kettővel több munkanap volt, mint 2019 decemberében. Az előző hónaphoz képest 2,4 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás, de az áprilisi mélyponthoz képest 58 százalékkal nőtt – jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 6,7 százalékkal, az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,1 százalékkal nőtt, ugyanakkor a csekély súlyú bányászaté 3,9 százalékkal csökkent az előző év decemberéhez képest.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 28 százalékát képviselő járműgyártás 13,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közútigépjármű-gyártás volumene 18,0, a közútijármű-alkatrész gyártásé 11,5 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 5,4 százalékkal csökkent. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb, az elektronikai alkatrész, áramköri kártyáé 74 százalékkal bővült, míg a kisebb súlyú elektronikus fogyasztási cikk gyártása 6,8 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék termelése 3,6 százalékkal emelkedett, mindkét értékesítési irányban növekedtek az eladások.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 35,0 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása bővült, főleg a járműgyártáshoz köthető akkumulátorgyártás felfutásának köszönhetően.

A kisebb súlyú gép, gépi berendezés gyártása 15,4 százalékkal emelkedett, elsősorban a külpiaci kereslet kedvező alakulásának köszönhetően, a hazai eladások azonban visszaestek.

A múlt év utolsó hónapjában az ipari export volumene 9,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 34 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 12,6 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a 14 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 8,7 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése 1,2, míg a feldolgozóiparé 2,4 százalékkal csökkent az előző év decemberéhez képest.

A múlt év végén a megfigyelt ágazatok összes rendelésállománya 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az export rendelések 3,4 százalékkal, a belföldi rendelések 3,8 százalékkal csökkentek – jelentette a KSH.

(Forrás: MTI)