Rég nem látott szintre emelkedtek a kkv-k pénzügyi várakozásai, átlagosan 9,5 százalékos árbevétel és 5 százalékos profitnövekedésre számítanak idén – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adatiból.

Árbevételük idei alakulását tekintve a középvállalkozások, a profitot nézve azonban a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, a szektorok közül pedig az ipari cégek várnak kiugró pénzügyi eredményeket.

Úgy tűnik, nem lesznek idén anyagi gondjaik a hazai cégeknek.  „Igen jó év elé nézhetnek a vállalkozások, ugyanis a K&H kkv bizalmi index kutatásunk legutóbbi adatai szerint jelenleg átlagosan 9,5 százalékos árbevétel-növekedést és 5 százalékos nyereségbővülést valószínűsítenek idén a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások. Az árbevételt tekintve több mint 10 éve nem vártak ilyen magas növekedést a cégek, a nyereségbővülés várt mértéke pedig az előző negyedévi visszaesést követően visszakorrigált egy kedvezőbb szintre” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Nagyobb cég nagyobb árbevételt remél

A cégmérettel párhuzamosan a várt árbevétel-növekedés is egyre nagyobb. Jelenleg a középvállalkozások a legoptimistábbak, ugyanis 5 százalékponttal 11,9 százalékra ugrott a várt bővülés mértéke. A mikrovállalkozások várakozásai ennél szerényebb mértékben, 8,6 százalékról 9,5 százalékra nőttek, míg a kisvállalkozások várakozásai gyakorlatilag nem változtak (8,9 százalék).

A különböző ágazatok közül az ipar cégek kilátásai a legkedvezőbbek, hiszen 15 százalékos növekedést valószínűsítenek.

A profit a kicsiknél marad

A profitkilátásokat tekintve már nem érvényes a nagyobb cég, nagyobb várakozások elv, itt ugyanis a legkisebb cégek a legoptimistábbak: a mikrovállalkozások átlagosan 5,3 százalékos nyereségnövekedéssel számolnak. Tőlük épp hogy lemaradva a középvállalkozások vannak, ők 5,2 százalékos, a kisvállalkozások pedig 4,7 százalékos profitnövekedéssel terveznek idén.

A szektorok közül a profitot tekintve is az ipari cégek a legoptimistábbak, és egyedül ők várnak átlag feletti, 7 százalékos nyereségbővülést az előttünk álló egy évben.