Az uniós tagságról szóló egyesült királyságbeli népszavazás évtizedekre meghatározhatja Európa politikai jövőjét – véli Anders Borg, korábbi svéd pénzügyminiszter.

2016 kihívásokkal teli, nem éppen egyszerű éve lesz a világgazdaságnak – írja Anders Borg, Svédország korábbi pénzügyminisztere a Világgazdasági Fórum honlapján megjelent cikkében. A gazdasági kilábalást több komoly veszély fenyegeti.

Az első: a politikai populizmus

A második: a globális bizonytalanság és a menekültválság

A harmadik: az egyesült királyságbeli szavazás az uniós tagságról

Az uniós tagságról szóló egyesült királyságbeli népszavazás évtizedekre meghatározhatja Európa politikai jövőjét. A népszavazások mindig bizonytalanságot jelentenek. Váratlan események bármely irányban befolyásolhatják az eredményt. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unióban marad. Ha az ország az izoláció irányába mozdul el, annak pusztító gazdasági és politikai következményei lehetnek.

Az európai politikai irányvonal a szabad kereskedelem és a dinamikus piacok felé nyitott Európa eszméjétől egy bürokratikusabb és centralizálóbb perspektíva felé mozdulna el. Európa és az Egyesült Királyság egyaránt sokkal rosszabb pozícióba kerülne az Egyesült Államokkal, Kínával, Japánnal és Indiával folytatott versenyben. Az Egyesült Királyság számára a hosszú távú gazdasági következmények is mélyen aggasztóak. Ha nincs uniós tagság, előbb vagy utóbb megkérdőjeleződik London szerepe is mint Európa pénzügyi központja.

A populisták azt a benyomást keltik, mintha az országnak nem kerülne semmibe, ha eltávolodna Európától, ez azonban veszélyes illúzió. 1992-ben a dániai népszavazás, amelyen az állampolgárok az Európai Unióról szóló szerződés ratifikálása ellen szavaznak, pénzügyi válsághullámot indított el, a „Brexit” következményei pedig ennél is súlyosabbak lennének.

Ha nagy a bizonytalanság, akkor a szavazók gyakran a status quo mellett szavaznak. Amikor szinte minden gazdasági szakértő, a tradicionális pártok és az üzleti szféra nagy része is az „igen” mellett száll síkra, akkor ez a legvalószínűbb kimenetel. A populizmus korában azonban a bizonytalanság mindaddig megmarad, amíg a szavazócédulákat össze nem számlálják.

Folyt. köv.

A cikket hamarosan folytatjuk. Anders Borg szerint a további nagy kihívások a világgazdaság előtt: