2016-ban kutatás-fejlesztési tevékenységre nemzetgazdasági szinten több mint 427 milliárd forintot, a GDP 1,22 százalékát fordították. A K+F-ráfordítások 2015-höz viszonyítva folyó áron 8,8 százalékkal csökkentek – tájékoztatott a KSH.

A statisztikai hivatal első becslése szerint a vállalkozási és az államháztartási szektorba tartozó kutatóhelyek K+F-ráfordításai egyaránt 7,9 százalékkal, a felsőoktatási kutatóhelyekéi 16,1 százalékkal csökkentek 2016-ban. A vállalkozási forrásból finanszírozott K+F-ráfordítások 3,5 százalékkal emelkedtek, ám ez a növekedés nem tudta ellensúlyozni az operatív programokból származó, kutatás-fejlesztésre szánt források felhasználásának csökkenését.

A kutatóhelyek számának és a kutatással foglalkozók létszámának csökkenése tovább folytatódott. 2016-ban 2727 kutatóhely működött Magyarországon, 2,6 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

A tényleges K+F-létszám 54,6 ezer fő volt. Bár a kutatók létszáma 1,3 százalékkal emelkedett, a segédszemélyzet, valamint az egyéb fizikai és nem fizikai dolgozók számának csökkenésével a kutatási munkán foglalkoztatottak összlétszáma 2,8 százalékkal mérséklődött. A teljes munkaidejű foglalkoztatottakra átszámított K+F-létszám ennél nagyobb ütemben, 3,0 százalékkal csökkent.