2016 valószínűleg nehéz év lesz. A gazdasági növekedés az USA-nak és más fejlett országoknak köszönhetően némileg gyorsul, de a populizmus, a geopolitikai kockázatok és a piaci zavarok némi árnyékot vetnek az optimizmusra – írja Anders Borg, korábbi svéd pénzügyminiszter.

2016 kihívásokkal teli, nem éppen egyszerű éve lesz a világgazdaságnak – írja Anders Borg, Svédország korábbi pénzügyminisztere a Világgazdasági Fórum honlapján megjelent cikkében. A gazdasági kilábalást több komoly veszély fenyegeti.

Az első: a politikai populizmus

„Amikor a valóság elmarad a várakozásoktól, mindig vannak sérelmek, amelyeket a politika saját javára ki tud használni.”

A második: a globális bizonytalanság és a menekültválság

„Nem könnyű nagyszámú olyan embert integrálni, aki egy sokkal kevésbé fejlett országból érkezik.”

A harmadik: az egyesült királyságbeli szavazás az uniós tagságról

„A populisták azt a benyomást keltik, mintha az országnak nem kerülne semmibe, ha eltávolodna Európától, ez azonban veszélyes illúzió.”

A negyedik: Oroszország szerepe

„A befektetők is „hibernálódnak” és reménykednek, hogy egyszer csak megindul az olvadás a fagyos orosz tundrán.”

Az ötödik: a gyenge növekedés és a hullámzó piacok

„A cégeknek alkalmazkodniuk kell az erősödő versenyhez, aminek következtében az árak és a nyereségráták is nyomottak maradnak.”

A hatodik: a kínai reformfolyamat

Ha Kína képes lesz arra, hogy a gazdaság súlypontját fokozatosan a beruházásokról a fogyasztásra helyezze át, akkor megnyílhat az út egy fenntartható növekedési pálya előtt, a kínai üzleti szektorba pedig visszatérhet az optimizmus.

A kínai kormány számtalanszor megerősítette: elkötelezett a gazdaságot nyitottabbá tevő, egy jól működő piacgazdaság felé vezető reformok mellett. Ehhez azonban le kell tudnia győzni a különböző érdekcsoportok – köztük az állami tulajdonú vállalkozások és a konzervatívabb hatalmi központok – ellenállását. A világgazdaság szempontjából kulcsfontosságú minden olyan jel, amely a reformfolyamat gyorsulására, illetve az ellenállás gyengülésére utal.

Ha a hitelezés szűkülése visszaveti a növekedést, akkor a kínai jegybanknak az expanziós monetáris politika irányában kell elmozdulnia. Ha ez történik, a renminbi gyengülni fog, ami Ázsia többi országában is leértékelődési hullámot indíthat el. Ebben az esetben az árupiacokon is folyamatossá válhatnak a turbulenciák. Az árupiaci árak valószínűleg tovább támogatják az alacsony inflációs környezetet, és még jó időbe telik, amíg a mostani szuperciklusból kikerülnek.

Kína rendkívüli jelentőséggel bír a többi feltörekvő gazdaság számára is. Ázsiában, Latin-Amerikában és Afrikában a gazdasági növekedést a vasérc, a réz és az olaj iránti, folyamatosan növekvő kínai kereslet is hajtotta. Ha Kínának sikerül megbirkóznia belső kihívásaival, azzal visszahozhatná az optimizmust a feltörekvő piacokon.

Hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy a feltörekvő piacok újjáéledése nem csupán Kínától függ. India, Indonézia, Banglades, a Fülöp-szigetek, Mexikó, Kolumbia, Nigéria, Etiópia és Kelet-Afrika „önerőből” is fel tudta gyorsítani a gazdasági növekedést. A kormányzás minőségét politikai reformok javították, a felügyeleti terhek enyhültek, a vállalkozások költségei csökkentek, a munkaerő képzettebbé vált. A mobil forradalom az információkat szinten mindenütt elérhetővé tette és növelte a politikai átláthatóságot.

A feltörekvő gazdaságok 2016 folyamán piaci nyomás alatt maradnak. Ha a Fed felgyorsítja a kamatemelési ciklust, a kínai jegybank pedig leértékeli a renminbit, az feszültséget kelthet a globális gazdaságban. Ha viszont a külső feszültség a brazil, a török, a nigériai vagy az orosz kormányt strukturális reformokra készteti, akkor megváltozhatnak a játékszabályok. Ezek a „reformválaszok” azonban egyelőre messze nem meggyőzőek.

Az optimizmust erősítheti a feltörekvő piacokra „betörő” globalizáció is. Az IMF előrejelzése szerint 2016-ban több mint 3,4 milliárd ember él majd olyan országban, amelyben a GDP-növekedés üteme meghaladja a 6 százalékot. A 6 százalékos növekedés pedig azt jelenti, hogy a gazdaság két évtized alatt a kétszeresére növekszik. A történelemben soha nem volt még példa a szegénységből való ilyen gyors kiemelkedésre. Nyitott kérdés azonban, hogy újraéled-e az idén a feltörekvő piaci alaptörténet, vagy 2016 a csalódás éve lesz. Minél többen tekintik a reformok melletti érvnek a piaci feszültséget, annál kedvezőbb lesz az eredmény.

2016 valószínűleg nehéz év lesz. A gazdasági növekedés az USA-nak és más fejlett országoknak köszönhetően némileg gyorsul, de a populizmus, a geopolitikai kockázatok és a piaci zavarok némi árnyékot vetnek az optimizmusra.