Pénteken folytatódnak a tárgyalások Romániában a minimálbér 2017-es szintjéről, miután a szerdai megbeszéléseken sem rajzolódott ki a minden fél számára elfogadható megoldás.

A szakszervezetek 1450 lejes minimálbért javasoltak a munkáltatókkal folytatott egyeztetésen, de mivel utóbbiak nem érkeztek egységes állásponttal, a felek pénteken újra tárgyalóasztalhoz ülnek – mondta Dumitru Costin, az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnöke.

„A szakszervezeti oldal elkészítette a házi feladatát, félkészülten, egységes üzenettel érkezett. 1450 lejt kérünk január elsejétől. A munkáltatói oldal több hangon énekelt, nem volt egységes álláspontjuk, mind más mondtak” – részletezte Costin.

Elmondta, volt olyan munkáltatói tömörülés is, amelyik nem tudott konkrét számot előrevetíteni, egy másik pedig 1300 lejes minimálbérre tett javaslatot. Az ígéretek szerint viszont péntekre összehangolják álláspontjukat, és tolmácsolják azt a szakszervezeteknek is – írja a Krónika.

Dumitru Costin közölte: amennyiben a munkáltatók azt kérik majd a szakszervezetektől, hogy „lépjenek egyet hátra”, akkor készek kisebb összeget javasolni, de cserébe más engedményeket várnak.

Jelenleg bruttó 1250 lej a minimálbér, erre a szintre májusban nőtt az addigi 1050 lejről. Ám Románia továbbra is a sereghajtók között található az Európai Unióban, Bulgária után ugyanis még mindig itt a legkisebb a minimálbér.