A szlovákiai fegyverkereskedők szerint az utóbbi évben a korábbinál nagyobb kereslet mutatkozott a fegyverek és más önvédelmi eszközök iránt.

„Az utóbbi évben a fegyverek és másféle védelmi eszközök, mint a könnygáz vagy az elektromos sokkoló iránti kereslet növekedését tapasztaltuk. Szó sincs azonban 100 százalékos vagy még jelentősebb növekedésről, ahogy azt a szkeptikusok képzelték, az eladás közel 20 százalékkal emelkedett. Ezt nem csak az egész uniós helyzet okozza, bár azt az is nagymértékben befolyásolja, hanem több további tényező is.” – mondta Lukáš Hrnčiarik, a Hermes fegyverbolt szakértője és eladója a hirek.sk-nak.

Szerinte főként az immár több éve fegyverekkel rendelkező személyekről van szó, akik egyszerűen kedvenc fegyvertípusuk újabb modelljét akarják megvásárolni, esetleg más új fegyvert akarnak venni. „Ez ugyanolyan, mint amikor valaki egy új típusú mobiltelefont vagy autót vásárol” – magyarázta Hrnčiarik.

Másrészt olyan új fegyvertartási igazolvánnyal rendelkező személyekről van szó, akik lövészettel akarnak foglalkozni, amit számukra a hazai lövöldék gyarapodó száma tesz lehetővé. Harmadsorban természetes az, hogy a romló uniós biztonsági helyzet következtében az emberek saját biztonságérzetük növelése érdekében fegyverkeznek.

Hrnčiarik hozzáfűzte: a fegyvervásárlók önmagukat és hozzátartozóikat azonban nemcsak a migránsokkal és a terroristákkal szemben akarják megvédeni, hanem a tolvajok és rablók ellen is. Az illetékes hatóságok ugyanis nem nyújtanak pontos információkat arról, hogy Szlovákiában mennyi és milyen bűncselekményt követnek el.