Hamarosan húszszálas cigarettacsomagok váltják fel a trafikokban az eddigi 19 szálas dobozokat. A régi kiszerelést idén már nem állíthatják elő a gyártók, s a nagyobb készletet felhalmozó dohányboltok is csak május végéig kínálhatják a kisebb csomagot.

Az elmúlt években 19 szálat tartalmaztak az idehaza piacra dobott dobozok, az ilyen kiszerelés azonban hamarosan eltűnik.

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének elnöke, Orosz Zoltán a Magyar Időket arról tájékoztatta: a változás hátterében az áll, hogy hazánk átvette az uniós dohányirányelv rendelkezéseit, ezek pedig előírják, hogy az eddigi 19 szál helyett húsz szálat tartalmazzanak a cigarettásdobozok.

A 19 szálas csomagolási egységek gyártása 2016. december 31-én véget ért, az új, húszszálas kiszerelések így fokozatosan megjelennek a hazai trafikokban – közölte a szövetség vezetője. Hozzátette: a megszokott 19 szálas termékeket május 20-ig kínálhatják a dohányboltok, ezután már nem szerepelhet a polcokon húszszálasnál kisebb doboz.

– A szövetség tagvállalatainak árazási gyakorlata olyan üzleti titkot képező kérdés, amit a cégek nem kívánnak nyilvánossá tenni – mondta Orosz Zoltán, annyit fűzve hozzá, hogy bár a jogi környezet megváltozott, döntéseik meghozatalánál a társaságok továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a magyar piac sajátosságaira.

Egyesek szerint biztosra vehető, hogy a cigarettaszálak számának emelkedésével a csomagok ára is minden esetben nőni fog. Mások viszont arra mutattak rá: a darabszám változása lehetőséget adhat akár arra, hogy egyes pia­ci szereplők árversenybe bocsátkozzanak a konkurenciával.